• Grote dierenwinkels
 • Locaties in Oudenbosch en Bergen op Zoom
 • Altijd de nieuwste trends en collecties
menu

Hoe geef ik mijn hond of kat een pil?

Soms is het noodzakelijk dat uw hond of kat medicatie krijgt in tabletvorm. Dit kan in sommige gevallen best lastig zijn. Graag geven we u een aantal tips om het geven van een pil makkelijker te maken.

Een pil geven met iets lekkers

U kunt eerst proberen of u de pil kunt verstoppen in iets lekkers. Een stukje vlees werkt meestal uitstekend. Wanneer uw hond of kat de pil makkelijk weer uitspuugt, kunt u ook een speciale pasta gebruiken met een aantrekkelijke smaak. Vraag hiernaar bij onze dierenarts. Ook Easypill kan wonderen doen. Dit is een kneedbare substantie met een lekkere smaak waar u de pil in kunt verstoppen. Geef eerst altijd een stukje zonder pil en varieer regelmatig, zodat niet het verband wordt gelegd tussen de pil en de traktatie.

De hond een pil geven

Mocht het niet lukken om de pil met iets lekker naar binnen te krijgen, hanteer dan de volgende stappen:

 1. Zet uw hond rustig neer
 2. Leg uw hand op de bovenlippen van de hond en duw deze over de tanden heen. Uw hond zal nu zijn bek openen.
 3. Gebruik uw andere hand om de onderkaak eventueel nog iets verder naar beneden te duwen. Dit is ook de hand waar u de pil mee vasthoudt.
 4. Stop de pil achterin de keel. Een beetje boter kan helpen om de pil makkelijker naar binnen te laten glijden.
 5. Breng de kop iets omhoog en strijk eventueel met uw hand over de keel van de hond.
 6. Wacht tot de hond slikt en beloon hem daarna met iets lekkers. Om de hond makkelijker te laten slikken kunt u eventueel met een spuitje wat water in de bek spuiten.

De kat een pil geven

Het geven van een pil aan de kat gaat vaak iets moeilijker dan bij de hond. Zorg in eerste instantie dat uw kat niet weg kan rennen door de kamerdeur te sluiten. Iemand die de kat kan vasthouden terwijl u de pil toedient is zeker welkom. Houd de volgende stappen aan om het geven van de pil makkelijker te maken:

 1. Leg uw hele hand over de kop van de kat en duw met uw wijsvinger en duim aan weerszijden van de bovenlippen tegen de kiezen van de kat. Breng de kop tegelijkertijd iets naar achteren, waardoor de kat zijn bek opent.
 2. Gebruik uw andere hand om de onderkaak iets verder naar beneden te duwen. Het werkt vaak het beste om met uw wijsvinger wat druk te geven op de snijtanden tussen de twee onderhoektanden. In deze hand heeft u ook de pil vast.
 3. Stop de pil achterin de keel. Hiervoor kunt u eventueel een pillenschieter gebruiken.
 4. Wrijf met uw hand over de keel van de kat en wacht tot hij slikt.
 5. Beloon de kat met iets lekkers.

Mocht u een opstandige kat hebben die uw hand probeert weg te duwen met zijn pootjes of zelfs zijn nagels gebruikt, dan kan een kussensloop uitkomst bieden. Plaats de kat in de kussensloop, zodat alleen zijn kop nog buitenboord is. Zorg ervoor dat de kussensloop nauw om de kat is gewikkeld. Op deze manier kan de kat zijn poten niet gebruiken. Vervolgens doorloopt u dezelfde stappen als hierboven. Mocht het geven van pillen teveel stress opleveren voor uw huisdier, neem dan contact op met uw dierenarts om te bespreken of alternatieve medicatie mogelijk is.