• Grote dierenwinkels
  • Locaties in Oudenbosch en Bergen op Zoom
  • Altijd de nieuwste trends en collecties
menu

Overgewicht bij huisdieren

Overgewicht bij huisdieren

Is uw hond te dik of beweegt uw kat te weinig? Overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij Nederlandse huisdieren. Om uw huisdier zo gezond mogelijk te houden is het belangrijk om de juiste maatregelen tegen overgewicht te treffen. Uw dierenarts kan u en uw huisdier daarbij helpen.

Het ontstaan van overgewicht bij huisdieren

Over het algemeen ontstaat overgewicht wanneer een dier meer eet dat hij verbruikt. Uiteraard zijn er meerdere oorzaken van overgewicht aan te wijzen. Ook een ziekte of de leeftijd van uw huisdier kunnen een rol spelen bij toename van het gewicht. Het is dan ook verstandig om een afspraak te maken bij uw dierenarts, zodat medische klachten kunnen worden uitgesloten. Samen met de dierenarts wordt vervolgens naar een passende oplossing gezocht.

Overgewicht na castratie of sterilisatie

Vooral na castratie of sterilisatie kan het gewicht van uw huisdier snel toenemen. Doordat de hormoonhuishouding van uw huisdier verandert, heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven als u voor de castratie deed, kan uw huisdier snel aankomen. Pas het menu van uw hond of kat dus iets aan zodat uw huisdier niet te dik wordt.

Gevolgen van overgewicht

Net als bij mensen brengt overgewicht grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Het uithoudingsvermogen vermindert, de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten vergroot en er kunnen gewrichtsproblemen ontstaan. Wanneer uw huisdier al last heeft van zijn gewrichten is de kans zeer aannemelijk dat deze klachten verergeren. Ook de levensverwachting van huisdieren met overgewicht is korter dan dat van huisdieren die wel op gewicht zijn.

Uw huisdier laten afvallen

Het kan best lastig zijn om uw huisdier te laten afvallen. De hoeveelheid voer verminderen heeft niet altijd het gewenste resultaat en kan ook lijden tot een gebrek aan voedingsstoffen. Bovendien is te snel afvallen helemaal niet goed voor uw dier. Naast vet wordt dan namelijk ook spiermassa afgebroken.