• Grote dierenwinkels
  • Locaties in Oudenbosch en Bergen op Zoom
  • Altijd de nieuwste trends en collecties
menu

Castratie of sterilisatie van uw hond

De meest voorkomende reden om uw hond te castreren of steriliseren is zodat uw huisdier niet meer vruchtbaar is. Daarnaast kan castratie of sterilisatie ook plaatsvinden vanwege gezondheidsredenen of vanwege bepaald gedrag.

Castratie van de hond

Afhankelijk van het type hond, wordt een reu tussen de 6 en 12 maanden geslachtsrijp. Een reu kan dan wat dominanter worden naar andere honden, vaker markeren tijdens het wandelen en meer interesse krijgen in teven. Bij de meeste reuen is dit echter goed in de hand te houden. Ons advies is dan ook om een reu niet standaard te laten castreren. Mocht uw hond te dominant worden of regelmatig zijn neus achterna gaan en weglopen, dan kunt u castratie overwegen. Een castratie is echter geen garantie op een gedragsverandering. Ga daarom ook naar een goede hondenschool. Wanneer uw hond last heeft van een vergrote prostaat, chronische voorhuidontsteking of testikeltumoren kan castratie uitkomst bieden.

Chemische castratie

Wij raden aan om eerst chemische castratie uit te proberen, voordat u uw hond daadwerkelijk laat castreren. Door middel van een injectie wordt een hormoon ingespoten waardoor uw hond gemiddeld 6 maanden onvruchtbaar wordt. In deze periode kunt u zien wat het effect is van castratie. Wanneer u een angstige hond hebt, kan het gebeuren dat uw hond nog angstiger wordt door het wegvallen van testosteron.

Hoe gaat castratie in zijn werk?

Wanneer castratie toch gewenst of noodzakelijk is, worden via een kleine snede in de huid de testikels van de hond verwijderd. De balzak blijft in principe in stand. Een castratie gebeurt onder volledige narcose. Na castratie hebben honden over het algemeen de neiging om dikker te worden. Het is belangrijk dat u de hoeveelheid voer vermindert.

Sterilisatie van de hond

Voor teven geldt het advies om 3 maanden na de start van de eerste loopsheid te steriliseren. De eerste loopsheid vindt plaats tussen 6 en 18 maanden, afhankelijk van de grootte van uw hond. Een hond wordt gemiddeld 2 keer per jaar loops, met een duur van ongeveer 3 weken. Loopsheid is meestal te herkennen aan bloedverlies vanuit de vulva en een aantrekkingskracht op reuen.

Waarom steriliseren?

Hoewel vaak gesproken wordt over het steriliseren van teven, worden teven eigenlijk ook gecastreerd. De eierstokken worden verwijderd en indien nodig ook de baarmoeder. Het steriliseren van een teef, heeft naast het feit dat uw hond onvruchtbaar is verschillende bewezen gezondheidsvoordelen:

  • Verminderde kans op melkkliertumoren. Hoe eerder u uw hond steriliseert, hoe kleiner de kans op tumoren. Wanneer u de hond na de leeftijd van 2,5 jaar steriliseert is de verminderde kans op kwaadaardige melkkliertumoren niet meer aanwezig.
  • Geen kans meer op baarmoederontsteking.
  • Verminderde kans op suikerziekte

Daartegenover staat dat, net als bij reuen het gewicht van uw huisdier kan toenemen na sterilisatie. Het is daarom belangrijk de hoeveelheid voer na sterilisatie te verminderen. Ook kan het gedrag van uw hond veranderen. Wanneer uw hond een fel karakter heeft, kan dit na sterilisatie versterkt worden. De vacht van uw hond kan bovendien wat dikker en moeilijker in onderhoud worden. Er is een kleine kans op incontinentie. Bij grotere rassen is de kans hierop groter dan bij kleine rassen. Om het risico hierop te verkleinen wordt geadviseerd pas na de eerste loopsheid te steriliseren.

Hoe gaat sterilisatie in zijn werk?

De sterilisatie van een teef kan op twee manieren worden uitgevoerd, door middel van een buikoperatie of laparoscopisch. Beide gebeuren onder volledige narcose. Bij een operatie wordt een snede gemaakt in de buikwand en worden de eierstokken verwijderd. Indien er waarneembare afwijkingen in de baarmoeder zichtbaar zijn, wordt deze ook verwijderd. Bij honden vanaf 15 kilo is het herstel sneller wanneer de hond laparoscopisch wordt gesteriliseerd. Door middel van 2 of 3 kleine gaatjes in de buik worden de eierstokken verwijderd. Dit is een minder zware operatie, maar het is wel duurder dan sterilisatie via een buikoperatie.

De narcose bij een operatie brengt altijd een klein risico met zich mee. Dit risico wordt bij ons nog verder geminimaliseerd door een uitgebreid lichamelijk onderzoek voorafgaand aan de operatie en bewaking tijdens de operatie.

Wanneer u vragen heeft over de sterilisatie van uw hond of kat, kunt u ons altijd bellen of even langslopen bij onze Pets Health balie. Wij helpen u graag.